Start Bevers Welpen Scouts Explorers Roverscouts Scoutingband
Leden:
Login-naam:

Wachtwoord:


Wachtwoord kwijtgeraakt?
Nu registreren!
Alles over de hike-rugzak
Gepost door Barry op 11/02/2008 12:50:00 (5530 gelezen)

Met de scouts gaan we wel eens hiken. Een hike is een tocht met daarin een overnachting. Onderweg neem je alles wat je nodig hebt mee, dus eten maar ook reserve kleding en spullen om te overnachten. Om dat allemaal mee te slepen heb je een speciale rugzak nodig: De hike-rugzak.

Om mee te kunnen op hike moet je eigenlijk beschikken over een hike-rugzak.

Wat is nou precies een hike-rugzak?


Een hike-rugzak verschilt met een gewone (school-)rugzak. Hieronder zie je een schematische tekening van een hike-rugzak.Ten opzichte van een gewone rugzak heeft een hike-rugzak de volgende extra’s:
 • Verstelbare armlussen
 • Grotere inhoud: 40~85 liter (aangeraden voor scouts: 45~65 liter)
 • 2 metalen strips verwerkt in het rugpand (vaak niet zichtbaar maar wel voelbaar
 • Heupgordel
 • Load Adjusters (=stabilisatie bandjes)

Ontbreekt één van bovenstaande eigenschappen bij een rugzak dan is de rugzak niet geschikt als hikerugzak.

Waarop te letten bij aanschaf?


1. Een rugzak moet goed zitten, dus goed passen, dus afhankelijk van je lichaamslengte.
2. Meer verstel mogelijkheden houdt in: De rugzak kan langer met je meegroeien, je hebt er dus langer plezier van, maar de rugzak zal ook duurder zijn.

Goedkoop is niet altijd duurkoop, dat ligt er maar net aan hoe hard je nog gaat groeien en hoe de aanbiedingen van rugzakken uitvallen.

Een buitensportwinkel of de scoutshop is duurder als een aanbieding bij het kruidvat of de LIDL, maar in een supermarkt kunnen ze je niet zo goed adviseren en passen is er ook vaak niet mogelijk. Vandaar: Ga eerst advies inwinnen een een goede zaak, dan kun je nog altijd beslissen om voor de goedkope supermarktaanbieding te gaan.

Zie info Waar kampeerspullen kopen? voor enkele adressen waar ze je goed kunnen adviseren.Hoe pas je een rugzak / hoe stel je een rugzak af op jouw lichaamsmaten?


Het liefst het volgende uitproberen in de winkel:
 • Armlussen, load-adjusters, heupgordel helemaal los,
 • Gewicht en opvulling erin (+/- 9 kilo of ongeveer een kwart van je eigen gewicht),
 • eerst heupgordel aantrekken,
 • Een beetje voorover gebukt gaan staan
 • Armlussen op maat maken,
 • load adjusters licht aantrekken. De load-adjusters moeten de “zak” naar je rug toe trekken. Heb je ze nodig om de armlussen kleiner te maken dan is de rugzak te groot. Als je de load-adjusters hebt afgesteld moeten ze ten opzichte van de lijn schouder~rugzak ongeveer in een hoek van 45 graden staan (zie plaatjes hierboven en plaatje hiernaast). Is de hoek groter, dan is de rugzak te groot voor jou, is de hoek groter dan is de rugzak te klein.
 • Er zijn ook rugzakken waarbij de afstand tussen de schouderaanhechting van de armlussen en de aanhechting van de heupgordel te verstellen is. Als dat zo is moet je dit zo afstellen dat de loadadjusters een hoek van 45 graden maken met de lijn schouder~rugzak, zoals ik al zei bij het vorige punt.
 • [*]Veel rugzakken hebben een extra bandje: Het borstbandje, dit is alleen om de armlussen bij elkaar te houden. Hier valt weinig aan af te stellen

Printvriendelijke pagina Stuur dit nieuwsbericht naar een kennis
De reacties zijn eigendom van de posters. We zijn niet voor de inhoud verantwoordelijk.

Scouting Brunssum - Scouting St. Vincentius ( Rumpen ) is powered by XOOPS 2.2