Op zondag 14 juli 1957 werd tijdens de receptie t.g.v. 25 jaar Verkenners St.Vincentiusgroep Rumpen / Brunssum de groep een drumband als cadeau aangeboden. De eerste leden werden uiteraard bij de welpen, verkenners en voortrekkersgroep gevonden. We hadden toentertijd nog geen rowans en al helemaal geen meisjes in de groep.
Hoe het allemaal begon
Er werd gestart met een wekelijkse oefenavond in de zaal van het oude H.K. aan de Heugerstraat. Al gauw werden de eerste activiteiten opgeluisterd. Dat dat in eerste instantie vooral activiteiten van de eigen groep waren zal niemand verbazen. In die beginperiode deden we al mee met de officiële scoutingband concourswedstrijden waar al enkele klinkende resultaten behaald werden.
In de periode 1960 tot 1963 werden weer enkele prijzen behaald maar hierna kwam de klad erin. Er werd meer in de zaal gevoetbald dan dat er gerepeteerd werd en steeds meer leden gaven er de brui aan.
Een nieuwe start in 1964
Op verzoek van de toenmalige groepsleider Pierre Schrijen maakte Wiel Janssen samen met vaandrig Jos Wouters een nieuwe start; een nieuwe band werd geformeerd. De nieuwe band bestond uit een mix van oud-leden én nieuwe leden.
Wiel zat inmiddels in militaire dienst bij een muziekkorps. Wiel fungeerde zowel als tamboer-maître als tamboer instructeur als klaroenblazer.
In het gemeenschapsleven werd de St.Vincentiusdrumband onder leiding van Wiel Janssen een begrip. Bij parochiefeesten, schuttersfeesten, oranjefeesten, gemeentefeesten (zoals de Parade), verkiezingscampagnes voor de gemeenteraad en drumbandfeesten ontbrak onze drumband niet.
In diverse buurtgemeenten luisterde onze drumband optochten op; deden we mee aan concourswedstrijden of bezochten wij officiële scoutingactiviteiten.
Nadat Jos Wouters ons in 1966 verlaten had werd Wiel vaandrig en bandleider en zou dit blijven tot 1989. Ook de opstelling van de drumband veranderde. In het begin liepen de tamboers voorop maar omdat Wiel ook klaroen blies, liepen vanaf eind jaren '60 de klaroenblazers voorop, om tijdens de Landelijke Bandconcoursen de zaak weer om te draaien.
De periode 1968 tot 1980
In 1968 mochten wij voor de officiële Paradeoptocht door Brunssum paraderen.
Dat jaar verhuisden wij met het haka naar de Prins Hendriklaan, in een gebouw van de Staatsmijnen, tussen het oude 'Koel' zwembad en het oude 'Concordia'. Ook in 1975 speelden we voor een afgeladen 'huis', zoals dat zo mooi heet, tijdens de voetbalwedstrijd Limburgia - CVV op het sportpark aan de Venweg, wat toen een wedstrijd voor het amateurkampioenschap van Nederland was. Voor ruim 7000 toeschouwers boekten wij veel applaus.
In 1977, bij het 20 jarig bestaansfeest, werden T-shirts voor de drumband aangeschaft en kregen alle leden een blauwe pluim op de baret. Deze pluimen hebben het helaas niet lang volgehouden.
In de jaren na 1977 nam het ledenaantal fors toe. We kregen flinke toeloop vanuit de welpen en verkennersgelederen en op een gegeven moment hadden we meer dan 30 spelende leden. Van drumband werden we geleidelijk een showband en noemden wij ons "Showband St. Vincentius".
Landelijk Band Concours
Vanaf 1980 hebben we geregeld deelgenomen aan het Landelijke Scoutingbandconcours. In 1980 in Almelo en in 1981 in Harderwijk deden we nog buiten mededinging mee. Na Harderwijk kregen wij van de Landelijke Band Commissie (LBC) toestemming om officieel deel te mogen nemen aan de wedstrijden en dat kwam goed uit want wij hadden voornemens om in 1982, tijdens het 25 jarig bestaansfeest, zelf dit concours te organiseren.
In 1981 kregen wij bezoek van het LBC en een van hun leden, John Lahaye uit Maastricht, was bereid om ons voor te bereiden en te begeleiden naar het concours van 1982, wat inderdaad in Brunssum door ons georganiseerd zou worden. We begonnen te spelen volgens het notenschrift, zowel voor tamboers als voor blazers.
Het concours van 1982 op het Limburgia-terrein was een hoogtepunt.
Na 1982 werden de repetities wat fanatieker met nieuwe instructeurs. De vruchten van de samenwerking met hen werden in 1984 tijdens het Bandconcours in Den Haag geplukt. Onze band behaalde een 1e prijs met promotie in de 3e divisie. De concoursen van 1985 in 's Hertogenbosch en 1986 in Enschede werden met wisselend succes bezocht. De 2e divisie bleef behouden en in Enschede werd met een tweede prijs een 5e plaats behaald t.o.v. de 14 geklasseerde bands.
Vanaf het jubileum van 1987 veranderden wij onze naam definitief in 'Scoutingband St.Vincentius'. We kregen een nieuw Haka, aan het bodemplein.
In 1988 werd voor de 2e maal het concours, na 1982, in Brunssum georganiseerd. Ditmaal op de terreinen van voetbalclub Langeberg. Ook dit concours werd organisatorisch een groot succes. John Lahaye had ons inmiddels verlaten maar met Harold Janssen als tamboer-maître werd een 2e prijs behaald.
In 1989 werd het bandconcours in Den Helder gehouden en in 1990 in Boskoop wat voorlopig onze laatste deelname zou zijn. Onze toenmalige instructeur Coen Aarts mocht niet dirigeren zonder uniform maar deed dit toch wat resulteerde in diskwalificatie. Een jaar later stond het LBC wel toe dat instructeurs bands dirigeerden tijdens het concours en dat was voor ons uiteraard zuur.
De jaren negentig
In 1991 groeide het ledenaantal tot zo'n 25 man. Dankzij 2 sponsoren begonnen wij te spelen op 3 ventiel trompetten. In 1992 liepen wij mee in de optocht van de Folkloristische Parade in nieuwe cq ouwe outfit: de korte broek. Inmiddels heeft de drumband een eigen bestuur geformeerd waardoor wij onze financiën in eigen beheer hebben en niet afhankelijk zijn van de groep.
Ook heeft de drumband –liefst eens per jaar- haar eigen drumbandweekendkamp, welke gebruikt wordt om voortdurend met muziek bezig te zijn.
In 1995 kregen we een uitnodiging van de stad Douai in Frankrijk om daar de zomerfeesten op te luisteren. Dat zelfde jaar werd voor de drumband een compleet nieuw instrumentarium, in zwart, aangeschaft.
Het hoogtepunt van 1996 was de 1e Wereld Folkloriada in Brunssum. Tijdens de optocht en in het 'Zef Hendriks' stadion oogstten wij veel bijval, voor tienduizenden toeschouwers, en haalden we zelfs de landelijke TV.
Op zaterdag 13 september 1997 hebben we herdacht dat 40 jaar geleden onze drumband het levenslicht zag. Dit werd gevierd dmv een receptie en reuniefeestavond in de aula van het Deltacollege. Ook onze scoutinggroep vierde in dat jaar een jubileum en wel het 65 jarig bestaan.
Door de reunie kwam John Lahaye weer met de band in contact en ontstond het idee om weer met het landelijk Scouting Bandconcours mee te gaan doen. In 1998 kwam John weer bij de band als instructeur
In 1999 zijn we, na 9 jaar afwezig te zijn geweest op het bandconcours, naar het bandconcours in Vlaardingen geweest. Ondanks dat we niet aan de vereisten van het concours voldeden, zijn we toch naar Vlaardingen afgereist om hier aan deel te nemen. We zijn toch beoordeeld en hadden een punten aantal van 73,5 behaald. Dit zou goed zijn geweest voor de 2e plaats.
In 1998 begon Vincze Gijenes met het bijhouden van een internetsite van Scouting St. Vincentius. Sinds die tijd is op
http://users.scoutnet.nl/~vincentius alle nieuws over de drumband te vinden, evenals de huidige situatie voor wat betreft de bestuurlijke bezetting en de optredens sinds 1999. Hier houdt dit verhaal dus op. Voor de geschiedenis vanaf 1999 bladert u door deze internetpagina; tegenwoordig makkelijker te vinden op
http://scoutingband.st-vincentius.nl/ .